Meer dan een kwart van alle kinderen tussen de 1 en de 4 jaar kampen met in- en doorslaapproblemen.
Dit is niet goed voor de ontwikkeling van een kind en zet de ouder-kindrelatie onder druk. Tijdens de derde editie van dit congres komen weer allerlei aspecten van slaapproblemen op jonge leeftijd aan bod.
Het gevarieerde programma zoomt in op zowel onderzoek rond slaapproblemen als het handelen in de praktijk. Vragen die aan de orde komen zijn onder meer:
- Welke hulp kunnen zorgprofessionals bieden aan ouders van baby’s, peuters en kleuters die worstelen met in- en doorslapen?
- Wat is er bekend uit de wetenschap over slaapproblemen bij deze jonge doelgroep?
- Wanneer moeten professionals doorverwijzen naar specialisten?
- Hoe kunnen ze ouders, die zelf al zo moe zijn, op een goede manier begeleiden?
De organisatie is in handen van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo.
Ik zal voor dit congres twee online presentaties geven:
- Een slaapprobleem samen aanpakken
Daniëlle start haar presentatie met een kort overzicht hoe normale slaap bij jonge kinderen eruit ziet. Daarnaast noemt zij factoren die bij jonge kinderen tot een minder goede slaap kunnen leiden. Vervolgens gaat zij in op de gevolgen. Als een jong kind niet goed slaapt heeft dit niet alleen invloed op het gezin in de thuissituatie, maar ook op andere contexten zoals bij opa en oma of bij de kinderopvang, met name als iedereen een andere aanpak hanteert. Als hulpverlener vraagt het puzzelen en creativiteit om ouders te helpen op een goede en sensitieve wijze bepaalde patronen te doorbreken. Daniëlle zal, onder meer aan de hand van voorbeelden uit haar praktijk, toelichten hoe dit eruit kan zien.
2. Help, er zit een draak in de kast (deelsessie)
Sommige peuters en kleuters durven niet te gaan slapen. Ze zijn bang dat er een monster onder hun bed ligt, zijn angstig in het donker of voelen zich om een andere reden niet veilig. Wanneer passen deze angsten in de ontwikkeling van het kind en wanneer spelen andere factoren een rol? Hoe kunnen ouders met deze angsten omgaan en wat heb je als hulpverlener toe te voegen?
Voor aanmelden klik hier